Activiteiten

Meidenwerk

Een veilige plek waar meiden zichzelf kunnen zijn, zichzelf kunnen uiten en samen kunnen groeien, dat is wat wij wekelijks aanbieden. Gezelligheid, creativiteit en vriendschap… dat brengen de meiden elke keer opnieuw.

In een veilige omgeving kunnen ze stoeien met hun vragen, twijfels en frustraties. De activiteiten bestaan o.a. uit koken, dansen, spelletjes en creatieve bezigheden. Dit is de basis van ons meidenwerk.

Als eigenaar van de activiteit nemen de meiden verantwoordelijkheid en krijgen ze de ruimte zelf invulling te geven aan hun activiteit. Daarnaast kijken we altijd naar de individuele behoefte en proberen hier zoveel mogelijk op in te springen.

Individuele begeleiding

Jongeren mogen altijd bij ons langs te komen voor een praatje, een spelletje of gewoon om te chillen. Een vrije inloop zorgt ervoor dat jongeren zich welkom voelen en dat ze niet op straat hoeven te hangen. En als we heel eerlijk zijn… het is ook veel gezelliger als ze er zijn!

Maar we bieden ook ondersteuning op individueel gebied. Jongeren zijn op zoek naar iemand die met ze meedenkt, iemand die kan ondersteunen bij het leren voor toetsen. Iemand die luistert naar verhalen over ‘heartbreak’ en teleurstelling. Ze zoeken vertrouwenspersonen.

We luisteren, we denken mee, we helpen bij lastige beslissingen. We dragen bij aan het ontwikkelen van creativiteit en het eigen vermogen om problemen op te lossen. We kijken naar de individuele behoefte van de jongere en kijken hoe we hem of haar hierin kunnen ondersteunen. Waar nodig verwijzen we door naar netwerkpartners.

Ambulant werk

We zoeken jongeren op, daar waar ze zijn, op straat, in de wijk, en op school. Zo zijn we elke donderdag aanwezig op het Leeuwardenplein in Stedenwijk Noord. We bieden activiteiten aan en gesprek. Afhankelijk van de dag ontmoeten we 10 tot 35 jongeren per keer, tussen de 5 – 15 jaar. Het werk op Leeuwardenplein sluit aan op het scholenwerk, waar veel jongeren van Stad College in de buurt van het Leeuwardenplein wonen. We bouwen aan relaties, werken behoefte gericht en signaleren risicogedrag. Dit doen we in samenwerking met samenwerkingspartners, ouders en buurtbewoners.

Scholenwerk

Tijdens tussenuren en pauzes zijn we als jongerenwerkers beschikbaar op Stad College. Dit doen we op de dinsdag en donderdag. Door onze aanwezigheid beogen wij bij te dragen aan de ontwikkeling van leerlingen en een veilig schoolklimaat. We maken laagdrempelig contact door spel en gespreksvragen. In deze contacten signaleren we eventueel risicogedrag en is ons doel het versterken van positief zelfbeeld en verwachtingspatroon. Jongeren kunnen via het contact met jongerenwerk inzicht krijgen in hun belemmeringen en welke hulpbronnen zij aan kunnen boren om hun uitdagingen proactief aan te gaan.

Zaalvoetbal

Elke woensdag komen jongens van verschillende leeftijden in groten getale naar de gymzaal van het Baken Stad college voor een goeie pot voetbal. Eerst zijn de jonge jongens aan de beurt, daar voetballen we een uur mee. Daarna is de wissel en komen de jongens van de middelbare aan de beurt. Deze activiteit is altijd erg druk bezocht en het is dan ook een georganiseerde chaos. Elke jongere tot op het bod gemotiveerd om zoveel mogelijk te spelen, zoveel mogelijk te scoren en zo min mogelijk fouten te maken. Sommigen worden met de week beter. Langzaam leren we de jongens steeds beter kennen en af en toe is er ruimte om tot gesprek te komen als je met je team moet wachten. En select groepje van de oudste jongens helpt ons dingen klaar te zetten en op te ruimen en zo zie je dat de jongens langzaam groeien van deelnemer tot betrokken vrijwilliger.

Dansen

Elke week kunnen jongeren bij ons komen dansen. In een ontspannen setting gaan jongeren aan de slag om hun danstalent verder te ontwikkelen. Er is geen dansdocent, maar incidenteel wordt er lesgegeven door jongeren die al langere tijd naar ons jongerencentrum komen.
Ongeorganiseerde schoonheid ontstaat er als jongeren zich vrij mogen bewegen en zich op deze manier kunnen uiten. Creativiteit en emotie zorgen voor bijzondere momenten en de gezelligheid ontbreekt nooit!